Den billigste LEI-koden er ikke den beste – og her er forklaringen

Det er verdt å tenke på hva du får for pengene når du kjøper en LEI-kode

Det er nå ganske mange LEI-kodeleverandører på markedet – både globalt og her i Skandinavia. Felles for alle tilbydere er at de må være akkreditert av GLEIF for å kunne selge LEI-koder, at de har en plattform for å registrere, fornye og flytte LEI-koder, og at de er ansvarlige for å innhente og validere bedriftsdata for sine kunder. Men der slutter likhetene. Det er veldig stor forskjell på LEI-kodeleverandører og hva de tilbyr deg som kunde.

Du tenker kanskje at det ikke er verdt å tenke på hva du får for pengene når du kjøper en LEI-kode. Som bedriftseier er du tvunget til å anskaffe en LEI-kode hvis du handler med verdipapirer. Det har vært obligatorisk for alle bedrifter å ha en LEI-kode i Danmark siden 2018. De fleste anser det som et nødvendig onde som bare må overvinnes, og går derfor for den billigste LEI-koden på markedet.

Men likevel, tenk litt på dette tvangsoppkjøpet: hvis du er lovpålagt å fornye LEI-koden hvert eneste år - og du må så lenge du har en virksomhet som handler med verdipapirer - så må du bruke begge deler tid og penger på det. Så hvorfor ikke velge en leverandør hvor du får litt mer for pengene enn bare en LEI-kode? Hvorfor ikke gjøre det så enkelt og praktisk for deg selv som mulig?


Kvaliteten på LEI-leverandører

Hvis du bare vil ha en billig LEI-kode og du vil sørge for å fornye den selv en gang i året, så er det mange leverandører der ute som tilbyr en billig LEI-kode. De har verken den tekniske evnen eller ambisjonen om å tilby deg andre tjenester, og det er greit nok så lenge du vet at det er premisset.

Man kan våge påstanden om at hvem som helst kan slå seg til ro og selge billige LEI-koder. Det som skiller en god LEI-leverandør fra en dårlig er tjenesten de tilbyr deg utover selve LEI-koden.

Det finnes gode leverandører som tilbyr deg mer enn bare en LEI-kode. Tjenesten deres inkluderer automatisk vedlikehold og oppdatering av din LEI-kode når du innhenter din bedriftsinformasjon gjennom Brønnøysundregistrene. Det betyr at du ikke trenger å huske å oppdatere flere steder selv. De minner deg også på når det er på tide å fornye LEI-koden din og tilbyr deg å gjøre det for deg også, helt gratis.

På den måten sparer du tid og krefter. Velger du en gyldighetstid på 3 eller 5 år kan du også spare penger. Men sjekk leverandørens økonomi dersom du kjøper lang gyldighetsperiode. En leverandør som er i overhengende fare for konkurs kan vurdere å selge LEI-koden din til en tredjepart.


Sjekkliste for valg av LEI-kodeleverandører

Før du velger en LEI-kodeleverandør, bør du vurdere følgende:

  • Er leverandøren min akkreditert gjennom GLEIF?
  • Inkluderer prisen på LEI-koden min alle gebyrer og gebyrer for GLEIF slik at jeg ikke får uventede ekstraregninger?
  • Hva får jeg for pengene? (Er kundeservice en prioritet for meg? I så fall må jeg velge en leverandør med god kundeservice.)
  • Får jeg en tjeneste jeg kan bruke til noe – sparer jeg for eksempel tid og trøbbel ved å kjøpe LEI-koden min hos denne leverandøren?
  • Kjenner leverandøren min til norsk selskapsstruktur og lovgivning?
  • Har leverandøren min en lønnsom og stabil virksomhet (hvor lenge har de eksistert, henger de rundt og er økonomien i orden)?
  • Hvis du på noe tidspunkt får følelsen av at din LEI-kodeleverandør ser på deg som en vare som de muligens kan videreselge til en tredjepart, må du passe deg.

Hvorfor du ikke bør velge den billigste LEI-koden

Det er fristende å gå for den billigste LEI-koden du kan finne. Men det er flere grunner til at det ikke er en god idé å kjøpe den billigste LEI-koden: noen tilbydere tilbyr deg en billig LEI-kode bare for å tiltrekke deg som kunde, hvoretter de øker prisen kraftig. De kan også videreselge LEI-koden din til en annen LEI-leverandør.

Det er derfor viktig at du sørger for at du ikke betaler for en lengre gyldighetsperiode hos en billig LEI-kodeleverandør som plutselig går i oppløsning eller går konkurs, og at din LEI-leverandør ikke videreselger informasjonen din til en tredjepart.


Pass på tilbud om billig eller gratis LEI-kode

Hvordan vet du om en LEI-kodeleverandør er i overhengende fare for å gå konkurs? Du kan sjekke dette ved å slå opp selskapet i Brønnøysundregistrene. Men det finnes andre, mindre tidkrevende måter å ta pulsen på en leverandør på. Hvis du blir tilbudt en billig LEI-kode til en pris som er betydelig under gjennomsnittlig markedspris, så er dette i seg selv et rødt flagg. Og hvis en leverandør tilbyr deg en gratis LEI-kode – som vi nylig har sett eksempler på i Danmark – så må du virkelig være forsiktig.

Det er bare én grunn til at en leverandør ville dumpe priser eller tilby gratis LEI-er: virksomheten er ikke lønnsom og de står i overhengende fare for å stenge. I et siste forsøk på å tiltrekke en kjøper til virksomheten deres, prøver de å øke antallet kunder slik at evalueringen av selskapet deres øker. Dette betyr at LEI-koden din, som inneholder bedriftsinformasjonen din, kan havne i hendene på en tredjepart, potensielt utenfor Danmark.

Kundeservice

Vi er her for å hjelpe deg!