Den billigste LEI-kode er ikke den bedste - og her er forklaringen

Det er værd at tænke over, hvad du får for pengene, når du køber en LEI-kode. Hvad sker der med mine personlige oplysninger, og er min LEI altid opdateret og gyldig?

Der findes en del LEI-udbydere på markedet - både globalt og her i Danmark. Fælles for alle udbydere er, at de er registreret hos GLEIF, at de har en platform til at oprette, forny og flytte LEI-koder, og at de er ansvarlige for at indhente og validere virksomhedsdata for deres kunder. Men der hører lighederne op. Der er kæmpestor forskel på LEI-kode udbydere og deres tilbud til dig som kunde.

Måske tænker du, at det ikke er umagen værd at tænke over, hvad du får for pengene, når du køber en LEI-kode. Som virksomhedsejer er du tvunget til at erhverve en LEI-kode, hvis du handler med værdipapirer. Det har været lovpligtigt for alle virksomheder at have en LEI-kode i Danmark siden 2018. De fleste betragter det derfor som et nødvendigt onde og går efter den billigste LEI-kode på markedet.

Men brug alligevel et øjeblik på at tænke over denne påtvungne erhvervelse: hvis du ifølge lovgivningen skal forny din LEI-kode hvert år - og det skal du, hvis du har en virksomhed, der handler med værdipapirer - så er du i sagens natur tvunget til at bruge både tid og penge på det. Hvorfor ikke vælge en udbyder, hvor du får mere for pengene end blot en LEI-kode? Hvorfor ikke gøre det så nemt og praktisk for dig selv som muligt?



Forskel på kvaliteten af LEI-udbydere


Hvis du bare vil have en billig LEI-kode og selv sørge for at forny den en gang om året, så er der mange udbydere, der kan tilfredsstille dit behov. De har hverken den tekniske formåen eller ambitionen til at tilbyde dig andet, og det er fair nok, så længe du ved, at det er præmissen.

Man kan godt vove den påstand, at enhver kan slå sig ned og sælge billige LEI-koder. Det, der adskiller en god LEI-udbyder fra en dårlig er den service, de tilbyder dig udover selve LEI-koden.

En god LEI udbyder tilbyder dig mere end blot en LEI-kode. Vores services inkluderer automatisk opdatering af din LEI-kode. Vi indhenter dine virksomhedsinformationer gennem Virk og Erhvervsstyrelsen, så du ikke selv skal opdatere dem flere steder, når og hvis de ændrer sig. Vi minder dig også om, når det er tid til at forny din LEI-kode, eller tilbyder at gøre det (gratis) for dig.

På den måde sparer du tid og besvær. Du kan også spare penge, hvis du vælger en LEI-kode med en gyldighedsperiode på 3 eller 5 år. Men tjek din udbyders økonomi, hvis du køber en lang gyldighedsperiode. En udbyder, der er i overhængende fare for at gå konkurs, kan måske finde på at sælge din LEI-kode til en tredjepart.

TIP: Tjek LEI udbyderens finanser, før du køber en lang gyldighedsperiode. En udbyder med dårlige finanser kan være i overhængende fare for at gå konkurs og kan måske finde på at sælge din LEI-kode til en ukendt tredjepart.




Tjekliste for valg af LEI-kode udbydere


Det er en god ide at stille disse spørgsmål, før du vælger en LEI-kode udbyder:

  • Er udbyderen registreret hos GLEIF?
  • Inkluderer prisen på min LEI-kode alle gebyrer og afgifter til GLEIF, så jeg ikke får uventede ekstraregninger?
  • Hvad får jeg for pengene? (Er dansktalende kundeservice en prioritering for mig? Hvis ja, så skal jeg vælge en dansk udbyder.)
  • Får jeg en service, som sparer mig tid og besvær?
  • Kender udbyderen dansk virksomhedsstruktur og -lovgivning?
  • Har udbyderen en rentabel og stabil forretning (hvor længe har de eksisteret, og er deres økonomi i orden)?

Hvis du på noget tidspunkt får fornemmelsen af, at din LEI-kode udbyder betragter dig som en handelsvare, som de kan videresælge til en tredjepart, så skal du flytte din LEI-kode til en anden udbyder.



Hvorfor du ikke skal vælge den billigste LEI-kode


Det er fristende at gå efter den billigste LEI-kode, man kan finde. Men der er flere grunde til, at det ikke er en god ide: nogle udbydere tilbyder dig en billig LEI-kode for at tiltrække dig som kunde, hvorefter de øger prisen kraftigt. Det kan også være, at de sælger din LEI-kode videre til en anden LEI-udbyder.

Du skal passe på med at betale for en lang gyldighedsperiode hos en billig LEI-kode udbyder, som pludselig opløses eller går konkurs. Hvis det sker, kan du risikere, at din LEI-udbyder videresælger dine oplysninger til en tredjepart.



Pas på tilbud om billige eller gratis LEI-koder


Hvordan ved man, om en LEI-kode udbyder er i overhængende fare for at gå konkurs? Det kan du tjekke ved at slå virksomheden op i VIRK eller på proff.dk. Men der er andre måder at tage pulsen på en udbyder. Hvis du får tilbudt en billig LEI-kode til en pris, der ligger under den gennemsnitlige markedspris, så er det i sig selv et faresignal. Og hvis en udbyder tilbyder dig en gratis LEI-kode - som vi har set eksempler på i Danmark - så skal du for alvor være på vagt.

Der er kun EN grund til, at en udbyder dumper priserne eller tilbyder gratis LEI-koder: forretningen er ikke rentabel, og de er i overhængende fare for at lukke og slukke. I et sidste forsøg på at tiltrække en køber til deres forretning, forsøger de at forøge antallet af kunder, så evalueringen af deres firma stiger. Det kan betyde, at din LEI-kode, som indeholder dine virksomhedsinformationer, kan ende i hænderne på en ukendt tredjepart, potentielt udenfor Danmark.

KONKLUSION: Vi mener, at det er serviceoplevelsen, der adskiller en god LEI-kode udbyder fra en dårlig en af slagsen. Gør din udbyder dit liv lettere ved at spare dig for tid og bekymringer? Hvis ikke, så bør du overveje at flytte din LEI-kode og få mere for pengene.

Insights

Kundeservice

Vi er her for at hjælpe dig!