Hvem har brug for en LEI-kode?

Virksomheder, der foretager finansielle transaktioner, skal have en LEI-kode.

Har jeg brug for en LEI-kode?

Alle juridiske enheder, der ønsker at handle med værdipapirer, såsom aktier, obligationer og certifikater, eller foretage andre finansielle transaktioner, skal have en LEI kode. LEI er en engelsk term og står for Legal Entity Identifier.

Juridiske enheder defineres som alle virksomhedsformer, herunder selskaber, foreninger, fonde og legater. En LEI-kode består af 20 tegn og er en alfanumerisk kode, der bruges til at identificere den pågældende enhed. Alle LEI-koder fremgår i en søgbar database hos GLEIF (Global Legal Entity Identifier Foundation).

GLEIF er en non-profit organisation, der er ansvarlig for implementering og brug af det globale LEI-system. Organisationen har hovedsæde i Schweiz. GLEIF har bla. ansvar for akkreditering af LEI-udbydere (LOU’er), så de officielt må udstede LEI-koder til deres kunder.



Hvilke typer virksomheder skal have en LEI-kode?

Stort set alle virksomhedstyper og organisationer har brug for en LEI-kode. Listen inkluderer, men er ikke begrænset til:

  • Pensionsordninger
  • Forsikringsselskaber
  • Banker og finansielle institutioner
  • Investeringsforeninger
  • Hedgefonde
  • Holdingselskaber
  • Anpartsselskaber
  • Aktieselskaber
  • Interessentskaber
  • Ikke-statslige organisationer (NGO’er)
  • Enkeltmandsvirksomheder

Det er ikke et krav for privatpersoner at købe en LEI-kode. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal have en LEI-kode, er det en god ide at kontakte din bank eller investeringsfirma. Du er også altid velkommen til at kontakte vores kundeservice.




Hvorfor skal min virksomhed have en LEI-kode?

En LEI-kode indeholder vigtig information om den enhed, der handler med værdipapirer. En LEI-kode fortæller noget om enhedens ejerskabsstruktur, så det er muligt at identificere

  1. Hvem der er hvem
  2. Hvem der ejer hvem

I EU er det et lovkrav at have en LEI-kode som følge af direktivet MiFID II, der trådte i kraft i 2018. MiFID II er et regelsæt, der er designet til at regulere og standardisere de finansielle markeder. Formålet med MiFID II er således at øge transparens og sikkerhed på finansmarkedet. LEI-koder har mange anvendelser og kan blandt andet bruges i kampen mod anti-hvidvask.



Hvor kan jeg købe en LEI-kode?

Der findes mange globale udbydere af LEI-koder. Vi anbefaler, at du vælger en dansk LEI-udbyder, fordi en dansk udbyder er bekendt med dansk virksomhedsstruktur- og lovgivning. I Global FinReg tilbyder vi endvidere at hente din virksomhedsinformation direkte fra Virk/ Erhvervsstyrelsen, hvilket sparer dig for tid og besvær. Vi tilbyder også dansktalende kundeservice.

Der er eksempler på billige, udenlandske LEI-udbydere, som udgiver sig at være danske for at lokke kunder over på deres platform. Det kan derfor være en god ide at tjekke din fremtidige LEI-udbyder på Virk eller Proff. Du kan også ringe til dem for at sikre, at de er, hvad de udgiver sig for at være.



Så hvem har brug en LEI-kode?

For at opsummere, så skal alle juridiske enheder, der udfører finansielle transaktioner, have en LEI-kode. Dette gør sig gældende for alle typer af virksomheder og uanset størrelsen. Kun privatpersoner er undtaget for kravet om at have en LEI-kode.

Fra vores kontor på Vesterbrogade i København tilbyder vi en service, der gør det nemt og hurtigt for dig at få en LEI-kode. Vi tilbyder endvidere brug af MitID, så du kan føle dig helt tryg ved at oprette dig som bruger. Vi indhenter automatisk dine virksomhedsoplysninger gennem Virk og Erhvervsstyrelsen, og udsteder LEI-koden inden for 1-2 hverdage.

Når din virksomhed har fået tildelt en LEI-kode, vil koden for altid være tilknyttet virksomheden. Så længe din LEI-kode er administreret af os, opdaterer vi løbende dine informationer, så de altid er korrekt registreret i GLEIF. En LEI-kode skal fornyes hvert år for at sikre, at den er opdateret og gyldig. Det er billigst at købe en LEI-kode med en gyldighedsperiode på 3 eller 5 år. Du kan se priserne på de forskellige gyldighedsperioder her.

Insights

Kundeservice

Vi er her for at hjælpe dig!