Det globale LEI-system

LEI-systemet gør det muligt entydigt at identificere juridiske enheder og deres finansielle transaktioner.

Takket være det globale LEI system er det muligt entydigt at identificere alle virksomheder og andre juridiske enheder, der deltager i finansielle transaktioner.

Alle LEI-koder kan tilgås i et register på GLEIFs hjemmeside. Databasen er åben og søgbar for alle, og man kan slå enhver LEI-kode op og vide præcis, hvilket firma man har med at gøre.



Den globale LEI-kode Database


Det globale LEI-system opererer på fire niveauer


Der er fire grundlæggende organisations-begreber, som man bør kende, hvis man skal forstå det globale LEI-system.


GLEIF (Global Legal Entity Identifier Foundation)

GLEIF står for 'Global Legal Entity Identifier Foundation' og er organisationen bag LEI systemet. Det blev grundlagt i 2014 og fik ansvar for at implementere et globalt system, der kunne bruges til at identificere juridiske enheders bevægelser på de finansielle markeder.

GLEIF er en non-profit organisation og har hovedsæde i Basel, Schweiz. GLEIF står bag den globale database, hvor alle LEI-koder kan fremsøges af offentligheden. GLEIF’s Global LEI Index er den eneste officielle database i verden, som tilbyder et åbent og standardiseret indeks til identifikation af juridiske enheder, der har en LEI-kode.

GLEIF formulerer selv deres vision på deres hjemmeside således:

“The Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF) enables smarter, less costly, and more reliable decisions about who to do business with.”

GLEIFs database bliver opdateret én gang dagligt. Hvis man registrerer og modtager sin LEI-kode i dag, vil den kunne ses på GLEIFs hjemmeside i morgen kl. 15:00.



LEI ROC (Regulatory Oversight Committee)

GLEIF reguleres af LEI ROC, som står for Regulatory Oversight Committee. LEI ROC består af en gruppe offentlige myndigheder fra hele verden. Deres opgave er at kontrollere, at GLEIF følger de anvisninger og principper, som er etableret for systemet.

LEI ROC blev grundlagt i januar 2013. Du kan læse mere om deres arbejde på deres hjemmeside www.leiroc.org.



LOUs (Local Operating Units)

Under GLEIF opererer Local Operating Units (LOU’er), som er de udstedende organisationer. LOU’erne skal være certificerede af GLEIF for at få lov til at udstede LEI-koder, og dermed leve op til visse standarder i forhold til kvalitet og service. GLEIF validerer f.eks., hvor velegnet organisationen er til at operere indenfor LEI-systemet.

Hvis man som organisation ønsker at agere som LOU, skal man gennemgå et målrettet program hos GLEIF for at kunne blive akkrediteret som LEI udsteder.

LOU’ernes opgave er at registrere, opdatere og forny LEI-koder i GLEIFs database. De fungerer som den primære organisation for alle juridiske enheder, der er forpligtet til at have en LEI-kode. LOU’erne bliver løbende kvalitetstjekket vha. datarapporter, som leveres til GLEIF. Dette sikrer bl.a., at kvaliteten på databehandlingen lever op til standarden.



LEI registreringsagenter

LOU’erne samarbejder med LEI registreringsagenter. Det er denne kategori, som Global FinReg tilhører.

Man henvender sig typisk til en registreringsagent, hvis man gerne vil have en LEI-kode. Registreringsagenterne hjælper alle juridiske enheder, dvs. selskaber, virksomheder, fonde, legater, osv., med at ansøge om en LEI-kode - samt at vedligeholde og forny denne.

Registreringsagenternes vigtigste rolle er at sørge for, at virksomhedernes ønsker bliver mødt af LOU’erne, samt at gøre processen så enkel og præcis som mulig for de juridiske enheder. Dette gør de ved at sikre en god og brugervenlig platform, facilitere sikker betaling, sørge for klar kommunikation og god kundeservice, samt hjælp til at validere alle nødvendige informationer for at kunne oprette en ny LEI-kode.



Img



International Organization for Standardization (ISO)


For at sikre, at LEI-systemet altid lever op til brugernes krav og samtidig fortsat udvikles, har GLEIF sammensat interessenter fra forskellige markedssegmenter, som løbende bidrager med information fra markedet.

LEI-systemet er baseret på ISO 17442 standarden, med fire underliggende nøgleprincipper:

· Det er en global standard.

· Hver juridisk enhed kan maksimum tildeles én unik identificeringskode.

· Koden understøttes af data af høj kvalitet.

· Systemet er tilgængeligt for alle og gratis at benytte.


LEI-kodens opbygning

I ISO 17442 standarden står der ligeledes hvilken type data, der som minimum skal fremgå af LEI-koden. Det kan du læse mere om i vores artikel, ‘Hvad er en LEI-kode’. Her kan du også finde information om den 20-cifrede kode, som er en del af denne standard.

For at sikre, at virksomhedernes data altid er ajourførte, skal en LEI-kode fornyes en gang årligt, hvor alle data opdateres eller bekræftes. Det betyder, at selvom du f.eks. bestiller en 5-årig gyldighedsperiode på en LEI-kode via en registreringsagent, vil det stadig fremgå i GLEIFs database, at din LEI-kode udløber indenfor 1 år.

Det betyder, at alle registreringsagenter er forpligtet til at opdatere dine data ifm. den årlige fornyelse af din LEI-kode hos GLIEF. I Global FinReg gør vi det løbende under hele din gyldighedsperiode, uanset om den er på 1, 3 eller 5 år. Det betyder, at vi sørger for, at dine virksomhedsinformationer er registreret korrekt hos GLEIF, så din LEI-kode altid er gyldig og opdateret.

Du kan læse mere om vigtigheden af præcise LEI-kode data her.


Hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice her.

Insights

Forlang mere af din LEI-udbyder

Vi taler med mange banker, hedgefonde og formueforvaltere. De har oplevet frustrationer med deres LOU på grund af dårlig kommunikation og ditto kundeservice. Kræv mere af din LEI udbyder.

Kundeservice

Vi er her for at hjælpe dig!