Alt du skal vide om LEI-koder ved investering gennem et selskab

Kræver investering via et holdingselskab en LEI-kode? Skal et enkeltmandsfirma have en LEI-kode? Kan du investere gennem et selskab? Vi har samlet de hyppigst stillede spørgsmål om investeringer gennem et holdingselskab i denne artikel.

Skal man have en LEI-kode ved investering via holdingselskab?

Skal du foretage en investering via et holdingselskab? Så er der en ting, som du skal være opmærksom på, før du går igang. Hvis du skal investere via dit holdingselskab, skal dit selskab bruge en LEI-kode. En LEI-kode er en unik identificeringskode, som er lovpligtig for alle selskab, der handler med værdipapirer.

Hos Global FinReg kan du nemt og hurtigt få en LEI-kode; det tager 0-2 hverdage. Hvis du har brug for en LEI-kode med det samme, fx. inden børsen lukker, så kan du benytte dig af Ekspres LEI Service. For at komme direkte til Ekspres LEI Service ansøgningen, kan du klikke her.



Kan man foretage investering via holdingselskab uden LEI-kode?

Hvad, hvis dit holdingselskab ikke har en LEI-kode? Det korte svar er, at så kan du ikke investere via dit holdingselskab. Alle finansielle institutter, inklusive banker og formueforvaltere, er underlagt et lovkrav om, at de skal kunne fremvise en LEI-kode på alle deres kunders finansielle transaktioner. Din investeringsbank kan således ikke gennemføre din handel, hvis du ikke kan fremvise en gyldig LEI-kode.

Lovkravet om brug af LEI-kode kommer fra to EU-direktiver, som hedder MiFIR-forordningen og MIDID II-direktivet. De to direktiver trådte i kraft d. 3 januar 2018, og siger i korte træk, at alle selskaber, der handler med værdipapirer, skal have en LEI-kode.



Kan man investere i aktier gennem et holdingselskab?

Ja, du kan godt foretage en investering i aktier gennem et holdingselskab. Du skal bruge en LEI-kode og et virksomhedsdepot. LEI-koden kan du nemt bestille her.

Et virksomhedsdepot giver dig adgang til analyser og aktiekurser i realtid; kort sagt, alt det, du har brug for, når du vil investere på vegne af din virksomhed. Man kan oprette et virksomhedsdepot hos de største banker eller handelsplatforme.

Husk, at din handelsplatform ikke kan godkende din handel med værdipapirer, hvis du ikke har en LEI-kode. Det vil derfor være en god idé at få oprettet en LEI-kode med det samme, hvis du vil investere via holdingselskab.



Hvorfor skal mit holdingselskab have en LEI-kode for at kunne investere?

LEI-systemet opstod i kølvandet på finanskrisen i 2008 på efterspørgsel fra G20-landene. G20-landene ønskede en global virksomheds-identifikator, som kunne give nøjagtige oplysninger om de virksomheder, der handler på de finansielle markeder - og dermed være med til at skabe den transparens og stabilitet, som manglede i 2008.

LEI-koden fortæller, hvem der er hvem, hvem der ejer hvem, og hvem der ejer hvad. LEI-systemet spiller således en stor rolle i kampen mod anti-hvidvask og finansiering af terror, Customer Due Diligence (CDD) og Know Your Customer (KYC). Det kan du læse mere om KYC her.

LEI-systemet blev lovpligtigt for alle virksomheder i 2018, og det er derfor, at du skal have en LEI-kode, hvis dit holdingselskab skal investere i værdipapirer.



Hvordan får jeg en LEI-kode til mit holdingselskab?

Det er både nemt og hurtigt at bestille en LEI-kode. Hos Global FinReg tager det under to minutter at oprette din ansøgning.

Som en af de eneste LEI-udbydere på markedet, modtager Global FinReg automatisk oplysninger om dit selskab gennem dit lands virksomhedsregister. Det betyder, at når du opretter din LEI-kode, så skal du kun udfylde følgende:

  • Selskabets CVR-nummer eller selskabets navn
  • Dit navn
  • Email adresse
  • Telefonnummer

Resten af dine informationer henter vores system automatisk fra Virk/Erhvervsstyrelsen.

Det er nemt og hurtigt at oprette din LEI-kode, og vi minder dig også om, når det er tid til at forny din kode.

Når vi opretter din LEI-kode ved hjælp af dit CVR-nummer har det endvidere den fordel, at de fleste banker og investerings-institutter automatisk får din LEI-kode. Du behøver derfor ikke sende den til dem. Du kan læse mere om LEI-koder og banker her.



Skal man have en LEI-kode, hvis man investerer privat?

Det er kun, hvis man investerer som virksomhed, aka investerer gennem selskab, at man skal bruge en LEI-kode. Hvis du som privatperson handler med værdipapirer, så behøver du ikke at have en LEI-kode.

LEI-koden bruges for at kunne identificere selskabers investeringer på de finansielle markeder, og det er derfor ikke relevant for privatpersoner.


Skal man bruge en LEI-kode til enkeltmandsvirksomhed?


Skal et enkeltmandsfirma have en LEI-kode? Som udgangspunkt er det ikke nødvendigt for enkeltmandsvirksomheder at have en LEI-kode. Der er dog nogle få  investerings-instrumenter, som kræver, at en enkeltmandsvirksomhed også skal have en LEI-kode.

For at være helt sikker på, om dit enkeltmandsfirma skal have en LEI-kode, bør du kontakte din bank eller formueforvalter. De kan give dig yderligere oplysninger om, præcis hvilke krav, der gælder for din enkeltmandsvirksomhed.

Insights

Kundeservice

Vi er her for at hjælpe dig!