FAQ om LEI-kode når du investerer gjennom et selskap

Krever investering gjennom et holdingselskap en LEI-kode? Trenger enkeltpersonforetak en LEI-kode? Kan du investere gjennom et selskap? Vi har samlet de oftest stilte spørsmålene om investeringer gjennom et holdingselskap i denne artikkelen.

Må man ha en LEI-kode når man investerer gjennom et holdingselskap?

Bør du foreta en investering gjennom et holdingselskap? Så er det én ting du bør være klar over før du setter i gang. Skal du investere via ditt holdingselskap, må ditt selskap bruke en LEI-kode. En LEI-kode er en unik identifikasjonskode som er lovpålagt for alle selskaper som handler med verdipapirer.

Hos Global FinReg kan du enkelt og raskt få en LEI-kode; det tar 0-2 virkedager. Hvis du trenger en LEI-kode umiddelbart, f.eks. før børsen stenger kan du bruke Express LEI Service. For å komme direkte til Express LEI Service-applikasjonen, kan du klikke her.



Kan man investere gjennom et holdingselskap uten LEI-kode?

Hva om ditt holdingselskap ikke har en LEI-kode? Det korte svaret er at da kan du ikke investere via ditt holdingselskap. Alle finansinstitusjoner, inkludert banker og kapitalforvaltere, er underlagt et lovkrav om å kunne vise en LEI-kode på alle sine kunders finansielle transaksjoner. Din investeringsbank kan derfor ikke fullføre handelen din hvis du ikke kan fremvise en gyldig LEI-kode.

Lovkravet om å bruke LEI-koden kommer fra to EU-direktiver, som kalles [MiFIR-forordningen og MIDID II-direktivet](https://www.esma.europa.eu/policy-rules/mifid-ii-and- mfir). De to direktivene trådte i kraft 3. januar 2018, og sier i korte trekk at alle selskaper som handler med verdipapirer skal ha en LEI-kode.



Kan du investere i aksjer gjennom et holdingselskap?

Ja, du kan investere i aksjer gjennom et holdingselskap. Du trenger en LEI-kode og et selskapsdepot. Du kan enkelt bestille LEI-koden her.

Et bedriftsdepot gir deg tilgang til sanntidsanalyse og aksjekurser; kort sagt alt du trenger når du vil investere på vegne av din bedrift. Du kan opprette et selskapsdepot hos de største bankene eller handelsplattformene.

Husk at din handelsplattform ikke kan godkjenne din handel med verdipapirer hvis du ikke har en LEI-kode. Det vil derfor være en god idé å få opprettet en LEI-kode umiddelbart dersom du ønsker å investere via et holdingselskap.



Hvorfor trenger mitt holdingselskap en LEI-kode for å investere?

LEI-systemet dukket opp i kjølvannet av finanskrisen i 2008 etter ønske fra G20-landene. G20-landene ønsket en global selskapsidentifikator som kunne gi nøyaktig informasjon om selskapene som handlet på finansmarkedene – og dermed bidra til å skape den åpenheten og stabiliteten som manglet i 2008.

LEI-koden forteller hvem som er hvem, hvem som eier hvem og hvem som eier hva. LEI-systemet spiller dermed en stor rolle i kampen mot hvitvasking og terrorfinansiering, Customer Due Diligence (CDD) og Know Your Customer (KYC). Du kan lese mer om KYC her.

LEI-systemet ble obligatorisk for alle selskaper i 2018, derfor må du ha en LEI-kode dersom holdingselskapet ditt skal investere i verdipapirer.



Hvordan får jeg en LEI-kode for mitt holdingselskap?

Å bestille en LEI-kode er både enkelt og raskt. Hos Global FinReg tar det mindre enn to minutter å forberede søknaden din.

Som en av de eneste LEI-leverandørene på markedet mottar Global FinReg automatisk informasjon om virksomheten din gjennom ditt lands virksomhetsregister, Brønnøysundregistrene i Norge. Dette betyr at når du oppretter din LEI-kode, trenger du kun å fylle ut bedriftens organisasjonsnummer eller firmanavn. I tillegg trenger vi ditt navn, e-post og telefonnummer. Vårt system henter automatisk resten av informasjonen din fra Brønnøysundregistrene.

Det er enkelt og raskt, og vi minner deg også på når det er på tide å fornye koden din.

Når vi lagrer LEI-koden din ved hjelp av ditt organisasjonsnummer, har det også fordelen at de fleste banker og investeringsinstitusjoner automatisk får din LEI-kode. Du trenger derfor ikke sende den til dem. Du kan lese mer om LEI-koder og banker her.



Bør du ha en LEI-kode hvis du investerer privat?

Det er bare hvis du investerer som et selskap, også kalt investere gjennom et selskap, at du kan bruke en LEI-kode. Handler du verdipapirer som privatperson trenger du ingen LEI-kode.

LEI-koden brukes til å identifisere selskapers investeringer i finansmarkedene, og er derfor ikke relevant for privatpersoner.



Bør en LEI-kode brukes for enkeltpersonforetak?

Trenger et enkeltpersonforetak en LEI-kode? Som utgangspunkt er det ikke nødvendig for enkeltpersonforetak å ha en LEI-kode. Det er imidlertid noen få investeringsinstrumenter som krever at et enkeltpersonforetak også har en LEI-kode.

For å være helt sikker på om enkeltpersonforetaket ditt trenger en LEI-kode, bør du kontakte banken eller kapitalforvalteren din. De kan gi deg tilleggsinformasjon om nøyaktig hvilke krav som gjelder for ditt enkeltpersonforetak.

Insights

Bankenes kjærlighet-hat-forhold til LEI-koder

Bankenes forhold til LEI-koder har gjennomgått en endring. Da det globale LEI-systemet først ble introdusert i 2014, tok bankene en vent-og-se-tilnærming. For dem og deres kunder var LEI-koder et nødvendig onde som ikke hadde noe godt å tilby.

Hva er en god LEI-tilbyder?

Vi mener at vår rolle som LEI-tilbyder er å gjøre livet lettere for deg. Som et minimum ønsker vi å spare deg tid og bekymringer, men vi kan tilby mye mer enn det. Les mer i denne artikkelen.

Kundeservice

Vi er her for å hjelpe deg!