LEI-koder og KYC (Know Your Customer)

GLEIF undersøkte 102 seniorselgere i banksektoren for å finne ut om deres juridiske enhetsidentifikasjon og utfordringer med innføring av kunder

Hva er KYC?

KYC er en forkortelse for det engelske begrepet "Know Your Customer". På norsk oversettes det til “kjenn din kunde” og dekker å bli bedre kjent med kunden din. KYC brukes også i kampen mot hvitvasking og finansiering av terrororganisasjoner.

Begrepet brukes oftest i finanssektoren av banker og kapitalforvaltere. Men det brukes også av advokatfirmaer, forsikringsselskaper og eiendomsmeglere, som er pålagt å kunne dokumentere kundenes identitet og vite hvor pengene kommer fra.

Det er også her synergien mellom LEI-koder og KYC kommer til sin rett, da den kombinerer informasjon om 'hvem er hvem', med 'hvem eier hvem'.

Du kan lese mer om konseptet 'Kjen din kunde' (KYC) i artikkelen vår her.




GLEIF på KYC-prosesser

Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF) har gjennomført en undersøkelse av 102 seniorselgere som jobber innenfor banksektoren for å finne ut hvilke utfordringer de står overfor i forhold til å identifisere juridiske enheter og ta inn nye kunder. Resultatene viser at 57 % av alle seniorselgere bruker mer enn 1,5 dager av arbeidsuken på nye organisasjoner. Dette er tid som kunne vært brukt på å skaffe nye kunder eller betjene eksisterende kunder.

I den globale økonomien er verifisering og identifisering av kunder en økende utfordring og er ofte både en tidkrevende og kostbar prosess. Antall tilbydere for identifikasjon vokser, og mange bruker ulike metoder for å oppdatere og presentere informasjon, spesielt når de håndterer transaksjoner på tvers av ulike land.

GLEIFs studie viser også at 50 % av selgerne brukte minimum fire forskjellige identifikasjonsmetoder for å fullføre onboarding-prosessen til en enkelt kunde.

Selv når kunden er identifisert og onboarding-prosessen er fullført, skal dataene fortsatt holdes oppdatert gjennom hele samarbeidet med kunden. Det er ingen standardisert måte å gjøre dette på. Ulike identifikasjonsleverandører bruker ulike måter å presentere data på, noe som skaper inkonsekvenser. 57 % svarte også at påliteligheten til dataene er utfordrende i forbindelse med onboarding.



LEI-koder løser problemer med KYC-prosesser

Det globale LEI-systemet hjelper til med å løse utfordringen med inkonsekvens og upålitelighet i bedriftsdata ved å effektivisere standardiseringen. Når alle globale selskaper som opererer i finansmarkedene kan identifiseres gjennom en unik LEI-kode, gjør det prosessen langt mindre kompleks. Bankene opererer på tvers av land, og dermed også på tvers av ulike juridiske reguleringer, og derfor er det av stor betydning at de kan benytte seg av et system som bruker samme globale standard.

Via Global LEI Index kan alle selskaper benytte seg av offentlige og standardiserte referansedata fra selskaper over hele verden. GLEIF legger naturligvis stor vekt på kvaliteten på data og gjennomfører strenge kvalitetskontroller.

Alle LEI-koder i indeksen inneholder informasjon om selskapets struktur og morselskap, noe som gjør det enkelt å vite hvem som eier hvem. Alle LEI-koder må også oppdateres minst én gang i året for å sikre at alle bedriftsdata er oppdatert og korrekt.

Du kan lese mer om det i vår artikkel om det globale LEI-systemet her.



Andre fordeler med LEI-systemet

Selgere innen banksektoren kan unngå tidkrevende oppgaver og kostbare prosesser ved å bruke det globale LEI-systemet. Men det er bare en av de mange fordelene med LEI-systemet.

Sikkerheten og åpenheten som følger med LEI-systemets måte å identifisere selskaper på bidrar til å redusere risiko, svindel, juks og hvitvasking i finansmarkedene. Det er mulig å unikt identifisere hvem som er hvem – slik at du vet at kunden virkelig er den de sier de er – og du kan spore alle transaksjoner på finansmarkedene på tvers av landegrensene.

LEI-systemet er ISO-standardisert (17442) og offentlig tilgjengelig, og disse to tingene gjør det til et ekstremt transparent og nyttig verktøy for alle organisasjoner som jobber med KYC.

Du kan lese mer om bruk av LEI-koder og deres bruk i kampen mot hvitvasking her.


Kilde:

https://www.gleif.org/en/lei-solutions/lei-in-kyc-a-new-future-for-legal-entity-identification/

Insights

FAQ om LEI-kode når du investerer gjennom et selskap

Krever investering gjennom et holdingselskap en LEI-kode? Trenger enkeltpersonforetak en LEI-kode? Kan du investere gjennom et selskap? Vi har samlet de oftest stilte spørsmålene om investeringer gjennom et holdingselskap i denne artikkelen.

Kundeservice

Vi er her for å hjelpe deg!