Hvad er en LEI kode?

En LEI-kode er en alfanumerisk kode, der entydigt identificerer juridiske enheder.


En Legal Entity Identifier er kendt som et LEI-nummer eller LEI-kode. Det er en alfanumerisk kode på 20 tegn, som gør det muligt klart og entydigt at identificere juridiske enheder, der foretager finansielle transaktioner, dvs. køb eller salg af aktier, obligationer og andre værdipapirer. (Begrebet "juridiske enheder" omfatter virksomheder, foreninger, fonde og legater.)


"Det er lovpligtigt for juridiske enheder, der foretager finansielle transaktioner, at have en LEI-kode. Kort sagt betyder det, at du f.eks. ikke kan handle med værdipapirer, medmindre du har en LEI-kode."


Enhver LEI-kode indeholder oplysninger om en enheds ejerskabsstruktur og fortæller dig således 'hvem, der er hvem' og 'hvem, der ejer hvem'. Dette er med til at øge transparensen på de globale markeder.

Det er lovpligtigt for juridiske enheder, der foretager finansielle transaktioner, at have en LEI-kode. Kort sagt betyder det, at du f.eks. ikke kan handle med værdipapirer, hvis du ikke har en LEI-kode.

Det er nemt og hurtigt at få en LEI-kode. Du kan købe en LEI-kode ved at klikke her.

Hvis du er i tvivl om, hvem du skal vælge som din LEI-udbyder, så kan du læse vores artikel, ‘Den billigste LEI-kode er ikke den bedste - og her er forklaringen.’


LEI-kodens opbygning


Hvem håndhæver LEI-systemet?


LEI-systemet overvåges af Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF). GLEIF er ansvarlig for at understøtte implementeringen af ​​det globale LEI system.

GLEIF er en non-profit organisation med hovedkontor i Basel i Schweiz. Organisationen blev etableret af Financial Stability Board i juni 2014.

GLEIF vedligeholder et globalt bibliotek kendt som Global LEI Index, hvor du kan søge på alle LEI-numre. GLEIF akkrediterer også de lokale driftsenheder (LOU'er), der er ansvarlige for at udstede LEI-koder.


Det globale LEI systems opbygning


Hvilke oplysninger indeholder en LEI-kode?


En LEI-kode kan sammenlignes med et globalt virksomhedsregistreringsnummer. Den består af 20 tegn og er en alfanumerisk kode baseret på den globale ISO 17442:2012-standard.

En LEI-kode indeholder virksomhedsinformation, der er inddelt i to niveauer:

  • Niveau 1 viser "hvem der er hvem". Dette inkluderer det officielle navn på den juridiske enhed, samt dens registrerede adresse.
  • Niveau 2 besvarer spørgsmålet, 'hvem ejer hvem', og identificerer den direkte (regnskabsmæssige) ejer, såvel som den ultimative (regnskabsmæssige) ansvarlige ejer.

Du kan læse mere om identifikation af juridiske enheder ved hjælp af LEI-koder i denne artikel, ‘Vi leverer nøjagtige LEI-data til identifikation af juridiske enheder via LEI-koder.’



Hvad bruger man en LEI-kode til?


Det globale LEI-system opstod på foranledning af en henstilling fra G20-landene til Financial Stability Board (FSB) efter finanskrisen i 2008.

Ifølge FSB understøtter den globale LEI-adoption "flere finansielle stabilitetsmål," såsom forbedret risikostyring i virksomheder samt bedre vurdering af mikro- og makrotilsynsrisici. Som følge heraf fremmer den markedsintegritet og begrænser markedsmisbrug og økonomisk svig. FSB siger endvidere, at LEI-koder generelt "understøtter højere kvalitet og nøjagtighed af finansielle data."

LEI-systemet er kort sagt med til at sikre gennemsigtighed og stabilitet på de globale finansmarkeder.



Fremtiden for LEI-systemet

Fordelene ved det globale LEI-system er tiltaget med dets udbredte brug og adoption. I dag bruges LEI-koder til mange formål og spiller bla. en vigtig rolle i onboarding af kunder, due diligence processer, og anti-hvidvask (AML). Du kan lytte til vores podcast for mere information om AML og KYC. Du kan også læse mere om anti-hvidvask og LEI-koder her.

LEI-systemet er under stadig udvikling. Du kan finde en oversigt over de nuværende og opkommende regulatoriske LEI-aktiviteter her.

Hvis du vil vide mere om LEI-koder, så kan du læse vores artikel, Systemet bag LEI-koder og dets enorme potentiale.’


Insights

Kundeservice

Vi er her for at hjælpe dig!