Hva er en LEI-kode?

En juridisk enhetsidentifikator er kjent som et LEI-nummer eller LEI-kode. Det er en alfanumerisk kode på 20 tegn, som gjør det mulig å klart og entydig identifisere juridiske personer som deltar i finansielle transaksjoner, det vil si kjøp eller salg av aksjer, obligasjoner og andre verdipapirer.


En juridisk enhetsidentifikator er kjent som et LEI-nummer eller LEI-kode. Det er en alfanumerisk kode på 20 tegn, som gjør det mulig å klart og entydig identifisere juridiske personer som deltar i finansielle transaksjoner, det vil si kjøp eller salg av aksjer, obligasjoner og andre verdipapirer. (Begrepet "juridiske personer" omfatter selskaper, foreninger, stiftelser og legater.)


"Juridiske enheter som deltar i finansielle transaksjoner er lovpålagt å ha et LEI-nummer. Kort fortalt betyr dette at du ikke kan handle eller handle i verdipapirer med mindre du har et LEI-nummer."


Siden hvert LEI-nummer inneholder informasjon om en enhets eierstruktur, forteller det deg nøyaktig "hvem er hvem" og "hvem eier hvem". Dette øker åpenheten i det globale markedet.

Juridiske enheter som deltar i finansielle transaksjoner er lovpålagt å ha et LEI-nummer. Kort fortalt betyr dette at du ikke kan handle eller handle i verdipapirer med mindre du har et LEI-nummer.

Det er raskt og enkelt å få et LEI-nummer. Du kan kjøpe et LEI-nummer her.

Før du kjøper LEI-nummeret ditt fra en LEI-leverandør, vennligst les artikkelen vår "Kvaliteten til LEI-leverandører - og hvorfor billig ikke er den beste".



Hvem håndhever LEI-systemet?

LEI-systemet overvåkes av Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF). GLEIF er ansvarlig for å støtte implementering og bruk av Global Legal Entity Identifier System.

GLEIF er en ideell organisasjon med hovedkontor i Basel, Sveits. Organisasjonen ble etablert av Financial Stability Board i juni 2014.

GLEIF opprettholder den globale katalogen kjent som Global LEI Index hvor du kan slå opp alle globale LEI-numre. GLEIF akkrediterer også de lokale driftsenhetene (LOUs) som er ansvarlige for å utstede et LEI-nummer.




Hvilken informasjon inneholder et LEI-nummer?


Legal Entity Identifier (LEI) kan sammenlignes med et globalt bedriftsregistreringsnummer. Den består av 20 tegn og er en alfanumerisk kode basert på den globale ISO 17442:2012-standarden.

Et LEI-nummer inneholder informasjon populært kjent som 'Nivå 1'- og 'Nivå 2'-data. Kort sagt, 'Nivå 1'-data svarer på spørsmålet 'hvem er hvem' og inkluderer det offisielle navnet på en juridisk enhet og dens registrerte adresse.

'Nivå 2'-data svarer på spørsmålet 'hvem eier hvem' ved å identifisere direkte regnskaps- og endelig regnskapsmasterinformasjon.

For ytterligere informasjon om identifikasjon av juridiske enheter via LEI-koder, vennligst les artikkelen vår, "Vi gir nøyaktige LEI-data for identifikasjon av juridiske enheter via LEI-koder".



Det globale LEI-systemet oppsto etter en forespørsel fra G20-landene til Financial Stability Board (FSB) etter finanskrisen i 2008.

I følge **GLEIF ** har FSB gjentatt at global LEI-adopsjon støtter "flere finansiell stabilitetsmål" som forbedret risikostyring for bedrifter samt bedre vurdering av mikro- og makrotilsynsrisikoer. Som et resultat fremmer det markedsintegritet samtidig som markedsmisbruk og økonomisk svindel begrenses. Utrullingen av LEI "støtter også høyere kvalitet og nøyaktighet av økonomiske data generelt".

Kort fortalt betyr dette at LEI-systemet bidrar til å sikre åpenhet og stabilitet i de globale finansmarkedene.



Fordelene med Legal Entity Identifier (LEI)-systemet har økt med dens utbredte bruk og adopsjon. I dag brukes LEI-systemet til flere formål og spiller en viktig rolle i kundedue diligence, anti-hvitvasking (AML) og Know Your Customer (KYC) arbeid. Du kan lytte til vår podcast for mer informasjon om AML og KYC, eller lese mer om det her.

LEI-systemet er fortsatt under utvikling. Du kan finne en oversikt over gjeldende og nye regulatoriske LEI-aktiviteter på GLEIF ved å klikke her.

Hvis du ønsker å lære mer om historien til LEI-koden, vennligst les vår artikkel 'Systemet bak LEI-koder og dets enorme potensial'.


Insights

Søk etter LEI-koder og få bedriftsoppdateringer

Global FinReg har lansert en søkeside hvor du kan søke etter hvilket som helst selskap i verden som har en LEI-kode. Resultatet av søket gjenspeiler alltid den siste informasjonen om den enkelte bedrift. I tillegg kan du registrere deg for oppdateringer og få direkte varsling dersom bedriftens informasjon skulle endres.

Det globale LEI-systemet

LEI-systemet er den globale standarden når det gjelder identifikasjon av juridiske enheter og deres økonomiske transaksjoner.

Be om mer fra din LEI-leverandør

Vi har hatt mange samtaler med banker, hedgefond og kapitalforvaltere. De har alle opplevd frustrasjoner med sin LOU på grunn av dårlig kommunikasjon og ditto kundeservice. Du har rett til å kreve mer fra din LEI-leverandør.

Kundeservice

Vi er her for å hjelpe deg!